Fra 1. august 2019 bliver vi en røgfri kommune.
Næsten hver fjerde Ishøj-borger over 16 år er ryger. Andelen af storrygere er steget, og Ishøj Kommune har flere rygere blandt de unge end landsgennemsnittet, viser tal fra kommunens seneste sundhedsprofil. Det er baggrunden for, at byrådet på sit møde den 2. april 2019 valgte at indføre både røgfri skoletid for vores skoleelever og røgfri arbejdstid for alle kommunens medarbejdere gældende fra den 1. august 2019. Planen er også gradvist at gøre kommunens matrikler til røgfrie områder fra 1. august.
Vil du have hjælp til at holde op med at ryge?
Læs mere om røgfri kommune og vores rygestoptilbud på uglen.ishoj.dk/røgfri
”Tobaksrygning er den enkeltfaktor, der har den største negative indflydelse på vores helbred. Derfor bakker vi i Ishøj op om regeringens målsætning om, at ingen børn og unge, og max fem procent af den voksne befolkning, ryger i 2030. Det er et ambitiøst mål, som kræver ambitiøse beslutninger. Derfor har vi i byrådet besluttet at indføre røgfri arbejdstid på alle kommunale arbejdspladser samtidig med røgfri skoletid, og inden vi indfører røgfrie kommunale matrikler. Vi ønsker, at vores ansatte skal gå foran som rollemodeller,” fortæller borgmester Ole Bjørstorp.
Allerede i september 2018 tog byrådet en principbeslutning om, at Ishøj Kommune skulle være røgfri. Siden da har kommunen arbejdet på, hvordan røgfri kommune kan implementeres i en proces, hvor relevante bestyrelser, fx skolebestyrelser, politisk nedsatte råd, borgerrepræsentanter fra kommunale tilbud og ansatte i kommunen er blevet hørt.
Vi løser i Ishøj Kommune i dag mange sundhedsopgaver med en række individuelle tilbud som fx rygestopkurser, diabetesskoler, genoptræning, sundhedspleje, tandpleje og sund kost i kommunens dagtilbud. Men det er ikke nok med individuelle tiltag, hvis vi som kommune skal løfte borgernes sundhedstilstand, mener borgmester Ole Bjørstorp.
”Både forskning og historien fortæller, at det er vigtigt at arbejde med de strukturelle rammer i samfundet, hvis vi for alvor vil forbedre befolkningens sundhed. Eksempelvis er mere end 300.000 danskere stoppet med at ryge siden 2007, hvor rygeloven trådte i kraft. Vi er nødt til at løfte i flok, både stat og kommuner, med strukturelle indsatser på alle områder, som har betydning for vores sundhed,” siger borgmesteren.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse har indtil videre 24 kommuner indført røgfri arbejdstid og 10 kommuner røgfri skoletid for alle. Røgfri skoletid for alle betyder, at hverken skoleelever eller ansatte må ryge i skoletiden på eller udenfor skolens område.
Senest opdateret 27. oktober 2021