Hvad søger du?

Vi er blevet bedre til at indberette krænkelser

Krænkelser er chokerende oplevelser som fx truende adfærd og overfusning.

De seneste tal for arbejdsskader viser, at vi i højere grad end tidligere indberetter oplevelser, der fremkalder en negativ psykisk reaktion

Nyt fra HovedMED: Siden 2016 har Center for Ledelse og Strategi haft ekstra fokus på vigtigheden af, at alle krænkelser bliver anmeldt – også selvom den berørte medarbejder ikke er så påvirket af situationen, at den har udviklet sig til en psykisk arbejdsskade. Krænkelser kan være truende adfærd, overfusning, nedladende tiltale eller generelt chokerende oplevelser.

Krænkelser skal altid indberettes som arbejdsskader, da de på sigt kan ende med at blive en arbejdsskade. Det er et budskab, som Center for Ledelse og Strategi de seneste par år har brugt mange kræfter på at få ud i organisationen.

Den seneste statistik for arbejdsskader har været på HovedMEDs dagsorden, og her var der godt nyt. 

”Strategien med at få lederne til at indberette krænkende hændelser er lykkedes,” siger Søren Henriksen, der er chef for Center for Ledelse og Strategi. Han begrunder sin påstand med henvisning til, at antallet af indberettede krænkelser fra 2016 til 2017 er steget fra 55 til 92. 

Selvom én arbejdsskade altid er en for mange, så mener Søren Henriksen alligevel, at stigningen er positiv. Det giver nemlig mulighed for at forebygge, hvis også krænkelser som endnu ikke har ført til en arbejdsskade bliver indberettet. Hvis en krænkelse først bliver indberettet i det øjeblik, at den psykiske skade er sket, så er det omvendt for sent at gøre noget forebyggende.  

”Selvom den første, anden og tredje krænkende oplevelse ikke fører til en reel psykisk arbejdsskade, så kan fx nummer syv i rækken være den, der får bægeret til at flyde over. Også i forhold til at søge erstatning er det vigtigt at indberette alle krænkelser, da det kan have stor betydning for udfaldet af en erstatningssag. Det er kun de krænkelser, der er indberettet, som tæller med i den samlede bedømmelse,” siger Søren Henriksen.

Sådan anmelder du en arbejdsskade 

  • Det er din nærmeste leder, arbejdsmiljørepræsentant eller tillidsrepræsentant, der skal anmelde din skade - de ved, hvor og hvordan de skal anmelde. Skaden skal anmeldes i forsikringssystemet InsuBiz hurtigst muligt eller senest ni dage efter skadens indtræden. 
  • Via InsuBiz sendes anmeldelsen til Cunningham, der kvalitetssikrer anmeldelsen. Cunningham videresender anmeldelsen til AES (Arbejdsmarkeds Erhvervssikring), såfremt den opfylder kriterierne for en arbejdsskade.
  • Cunningham sender en bekræftelse til dig på, at din skade er anmeldt.
  • AES-afgørelse i sagen sendes direkte til dig.​

Krænkende hændelser (fx truende adfærd, overfusning, nedladende tiltale eller chokerende oplevelser i øvrigt, der er egnede til at fremkalde en negativ psykisk reaktion) anmeldes som arbejdsskader. 

Du finder information om arbejdsskader på Uglen her: uglen.ishoj.dk/arbejdsmiljoe

Hvad er en arbejdsskade?

  • Ved en arbejdsskade forstås en ulykke eller erhvervssygdom, der er en følge af arbejdet eller de forhold, arbejdet foregår under.
  • En arbejdsulykke er en fysisk eller psykisk skade, som sker efter en hændelse eller påvirkning. Hændelsen eller påvirkningen skal være pludselig eller vare højst fem dage.
  • En erhvervssygdom er en sygdom, der skyldes arbejdet eller arbejdsforholdene. Sygdommen kan komme af påvirkninger gennem kortere eller længere tid.

Du finder information om arbejdsskader på Uglen her: uglen.ishoj.dk/arbejdsmiljoe

Om HovedMED

HovedMED er øverste udvalg i MED-strukturen og øverste ansvarlig for arbejdet med medindflydelse og medbestemmelse i hele Ishøj Kommune. Herunder også arbejdet med sikkerhed, sundhed og arbejdsmiljø. I HovedMED sidder både medarbejder– og ledelsesrepræsentanter. 

MED står for medindflydelse og medbestemmelse. Ishøj Kommunes MED-struktur skal skabe grundlag for et godt samarbejde mellem ledelse og medarbejdere i kommunen og sikre, at alle medarbejdere har ret til medindflydelse og medbestemmelse.

Senest opdateret 27. oktober 2021

1156

af dine kolleger er allerede tilmeldt vores interne nyhedsbrev

Tilmeld dig Ishøj indefra nu