Borgmesteren:
I 2017 fik vi en rigtig god nyhed for vores ambition om at nå 25.000 borgere inden 2023. Danmarks Statistik offentliggjorde tal, der viser, at Ishøj er den kommune i landet, der vil have den største vækst i befolkningstallet frem mod 2027. I år er vi nået over de 23.000 borgere. Virksomhederne vil også gerne bo her. Når de leder efter lokaler, står Ishøj nr. 7 på ønskelisten ud af 98 kommuner, viser en ny analyse fra Lokaleportalen.dk.
Selvom der stadig kan være fordomme om Ishøj, så tyder det på, at vi er kommet af med det dårlige image. Folk vil gerne flytte hertil, og virksomhederne vil gerne bo her. Så fremtiden for Ishøj ser lys ud.
2017 blev præget af især én rigtig møgsag, som stadig spøger. Den handler om vores tv og internet. Om vores kommunale antenneforening Ishøj Fællesantenne. Vi fik ny administrator, Kabelplus, den 1. juni 2017, og det skifte gik ikke helt som forventet. Rigtig mange af vores borgere oplevede problemer, og mange oplever fortsat problemer med både tv og internet.
Der var ingen af os, der kunne vide, at det ville gå så galt. For fællesantennen viste sig desværre ikke at være i orden. Der var mange fejl, der ikke var rettet op på gennem årene. Det skal vi finde en løsning på, og det haster. Derfor holder vi i byrådet et ekstraordinært temamøde om emnet her i januar.
Min personlige holdning er, at vi har to mulige løsninger. Vi kan fyre Kabelplus lige nu og her. Gør vi det, får vi en erstatningssag på halsen. Eller vi kan trække os ud som kommune og lave en privat, brugerdrevet antenneforening. Det sidste er det eneste fornuftige at gøre. Vi er den eneste kommunale fællesantenneforening, der er tilbage. Tiden er løbet fra den konstruktion.
Hvis jeg skal finde noget positivt i fællesantennesagen, så er det, at det tilsyneladende ikke påvirkede udfaldet af kommunalvalget den 21. november sidste år. Det er ret usædvanligt, at 17 ud af 19 byrådsmedlemmer fortsætter i det nye byråd. Også på landsplan, hvor vi er en af de kommuner, der har det mest stabile politiske styre.
Det var et rigtig godt valg. Hvis vi lige ser bort fra stemmeprocenten, der endte på 59,6 procent. Det var for ringe. Jeg tror godt, det kan skyldes fællesantenne-sagen, at nogle valgte at blive hjemme. Men uanset hvad, får vi aldrig en høj stemmeprocent i Ishøj. Valgforskernes vurdering er, at vi realistisk set kan opnå en stemmeprocent på 63. Fordi vi har så mange borgere fra de samfundsgrupper, hvor færrest stemmer.
Dem, der stemmer mindst, er nemlig nydanskere, kontanthjælpsmodtagere, folk uden uddannelse og unge. Men jeg tror på, at vi godt kan nå op på 63 procent næste gang. Der har stemmeprocenten ligget før.
Kommunalvalget i 2017 var også tidspunktet, hvor jeg af en journalist fra Berlingske blev kåret som bykonge. Det er noget med, at man skal have siddet mindst tre perioder i træk med absolut flertal. Jeg har det fint med at blive kaldt bykonge, selvom nogle folk straks lægger noget enevældigt i det, men sådan fungerer det ikke. Vi diskuterer og finder løsninger sammen i byrådet. Det er vi rigtig gode til i Ishøj på tværs af partierne, og det er jeg stolt af.
I 2017 blev det endda til et slags jubilæum for det brede samarbejde i byrådet. Vi kunne nemlig for 10. år i træk lande en budgetaftale, som alle partier satte deres underskrift på.
Denne gang var det specielt godt, fordi vi for første gang i mange år ikke havde et sparekatalog at tage udgangspunkt i.
Vores økonomi er fremragende. Det skyldes især, at vi i 2017 fik gode indtægter fra salg af erhvervsjord og blev tildelt 25 millioner kroner fra statens puljer til vanskeligt stillede kommuner. De ekstra penge betød blandt andet, at vi i 2017 kunne slå dørene op til en ny og bedre udgave af Ishøj Svømmehal efter endt renovering.
Den gode økonomi betyder også, at vi kan sætte rigtig mange gode ting i gang her i 2018.
Fra budgetforliget kan jeg nævne, at der blandt andet er blevet plads til en ny daginstitution, et nyt rehabiliterings- og genoptræningscenter og en demenshave på Torsbo. Daginstitutionerne har fået flere penge til bedre normering. Folkeskolen har fået flere puljer til læsesvage og ordblinde og til naturvidenskab. Ungerådet og Udsatterådet får også flere penge.
Og så får vores pensionister mulighed for at tage gratis i svømmehallen i de første to timer af åbningstiden. Stisystemerne bliver renoveret og udbygget, og der skal etableres en rundkørsel ved Vejlebrovej/Vejledalen/Gildbrovej i 2020. Og vi vil undersøge om kommunen, i samarbejde med Movia, kan etablere en busforbindelse til Torslunde.
Sidst, men ikke mindst, vil jeg nævne støjvolden, som vi også heldigvis selv kan finansiere på grund af den gode økonomi. Den skal vi i gang med at bygge i år. 1800 boliger er stærkt generet af støj fra motorvejen. De berørte borgere kan nærmest ikke sidde i deres haver, når vinden er i en bestemt retning. Staten vil ikke gøre noget ved det. Og derfor må vi selv kæmpe så meget for det. Og det gør vi ved selv at udbygge den eksisterende støjvold.
I året, der gik, var der heldigvis også nok at glæde sig over.
2017 blev året, hvor vi sørgede for tag over hovedet til nogle af vores allermest udsatte borgere. Det gjorde vi med indvielsen af de seks nye boliger til hjemløse på Ishøj Søvej. Idéen til boligerne blev født i Udsatterådet som en løsning på det stigende antal hjemløse.
I 2017 hjalp vi også med at styrke fællesskabet for vores enlige ældre via Seniorvenner - et samarbejde mellem Dansk Folkehjælp, Ishøj Kommune og frivillige. Seniorvennerne mødtes i 2017 blandt andet på ture til Tivoli, Frederiksberg have og Ishøj havn.
Vi sørgede også for at blive endnu bedre til at hjælpe vores ældre med demens. I 2017 samarbejdede ældreområdet med Sundhedsstyrelsens demensrejsehold om at uddanne medarbejdere og ledere på Kærbo og Torsbo.
Vi gav i 2017 også en hjælpende hånd til børn og unge i familier med stof-, pille- eller alkoholproblemer. Det gjorde vi via projektGIV, som er en indsats vi laver i samarbejde med Greve og Vallensbæk kommune.
Men det var ikke det eneste samarbejde i 2017 på tværs af flere kommuner. Seks kommuner var vi, der i november kunne fejre afslutningen af den omfattende klimasikring af St. Vejleå. Det skete med indvielsen af den nye pumpestation ved Ishøj Havn. Nu er vi sikret mod oversvømmelser.
2017 var også året, hvor det blev sejt at være nørd i folkeskolerne i Ishøj. I 2017 sluttede projekt ’Flere Lille og Store Nørder i Ishøj’, der er støttet af A. P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til Almene Formaal. Det er et fantastisk projekt. Det har været guld værd at lege matematik og naturfag ind hos børnene, og dermed også få nogle af de svagere elever med.
På boligområdet fik vi skudt en ny 4-årig helhedsplan i Vejleåparken i gang. Den forventer vi os meget af. Den forrige helhedsplan har nemlig siden 2013 været med til at øge naboskabet i området, øge trygheden og give de unge nogle sunde fritidsinteresser.
På erhvervsområdet var der i 2017 gang i iværksætteriet. IværksætterIshøj havde over 180 individuelle vejledninger.
Til sidst vil jeg nævne, at 2017 også var året, hvor Ishøj blev endnu grønnere. Vi fik indviet Ishøjs nye skov – Landsbyskoven - ved Ishøj Landsby, som kommer til at bestå af 100.000 træer.
Og så vil jeg gerne slutte med en stor tak for samarbejdet og den store arbejdsindsats i 2017 til dig og dine kolleger.
Godt nytår.
Ole Bjørstorp
Borgmester
Senest opdateret 27. oktober 2021