Hvad søger du?

Vi anmelder relevante voldssager

Der er kommet ny vejledning om politianmeldelse i sager om vold mod medarbejdere

I efteråret ændrede Erstatningsnævnet sin praksis vedrørende dispensation fra kravet om rettidig politianmeldelse i sag, hvor en medarbejder søger om offererstatning.

En ansat har mulighed for at opnå erstatning i henhold til offererstatningsloven, hvis der er tale om skade forvoldt ved en overtrædelse af straffeloven eller af et tilhold. Inden vi som kommune vælger at politianmelde, skal vi vurdere, om der er begået en straffelovsovertrædelse.

”Ishøj Kommune ønsker at forebygge, at medarbejdere udsættes for vold på arbejdspladsen, men omvendt ønsker vi heller ikke at anmelde borgere, elever, patienter eller pårørende til politiet, hvis der ikke er grund til det. Der kan opstå situationer, hvor vi uden tøven politianmelder. Hvis fx en borger slår en ansat, så anmelder vi naturligvis sagen. Men der kan også opstå situationer, hvor vi skal stoppe op og overveje, inden vi vælger at politianmelde,” siger HR-chef Søren Henriksen.

”Hvis fx to børn i femte klasser slås, og nogle lærere går imellem og holder det ene barn tilbage, og vedkommende spjætter så meget, at han eller hun kommer til at slå læreren, så er der ikke nødvendigvis tale om en overtrædelse af straffeloven. Det samme kan gøre sig gældende ved en dement borger, som ikke nødvendigvis ved, hvad han eller hun gør.”

Pædagogiske hensyn

Tilkendelse af offererstatning kræver som udgangspunkt en politianmeldelse inden 72 timer. Erstatningsnævnet kan dog dispensere fra kravet om politianmeldelse, når forholdene konkret tal for det i lyset af konkrete, individuelle pædagogisk og/eller behandlingsmæssige hensyn.

”Det kan fx være en elev, som man forsøger at få på den rette vej gennem uddannelsessystemet, og som ”forløber” sig ved at true en medarbejder. I dette tilfælde kan det være ødelæggende for elevens fremtid, hvis han eller hun politianmeldes. I sådanne tilfælde kan man efter en konkret vurdering i stedet udarbejde et notat, som beskriver situationen og derved undgå en politianmeldelse. Notatet fremsendes til Erstatningsnævnet til brug for den videre behandling . Jeg vil dog gerne endnu en gang understrege, at i de tilfælde, hvor der bliver udøvet vold mod en medarbejder, så politianmelder vi som hidtil,” siger Søren Henriksen.

Hvis du har spørgsmål til artiklen, kan du kontakte:

Senest opdateret 4. september 2018

1156

af dine kolleger er allerede tilmeldt vores interne nyhedsbrev

Tilmeld dig Ishøj indefra nu