Hvad søger du?

HovedMED: Behov for rekruttering til velfærdsområderne 

I Kommunernes Landsforening (KL) arbejder Ishøj og andre kommuner med, hvordan vi kan rekruttere fx flere dygtige social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker

Der bliver flere børn og ældre i fremtiden. Det giver kommunerne en udfordring med at skaffe kvalificerede medarbejdere på velfærdsområderne.

Der bliver også færre unge, og dermed vil uddannelserne også få en større udfordring med at skaffe elever. Det kan ramme velfærdsuddannelser som social- og sundhedsassistent og sygeplejerske, hvor der er en reel risiko for, at der bliver uddannet færre. 

Aktuel udfordring i Ishøj

På det seneste møde i HovedMED fortalte velfærds- og undervisningsdirektør Lisbet Lentz, hvordan KKR Hovedstaden, en del af KL, arbejder målrettet med rekrutteringsudfordringen.

I HovedMED var de glade for at vide, at der bliver gjort noget ved problemet med rekruttering. 

”Nogle af vores medarbejdere på velfærdsområdet er ældre og går snart fra, og det er en aktuel udfordring, at vi i visse tilfælde har svært ved at få kvalificerede ansøgere til vores stillinger. Så vi arbejder for, at ingen af vores medarbejdere skal stå og mangle en kollega, indtil vi får en ny ansat,” fortæller Lisbet Lentz. 

Der bliver særligt arbejdet på rekruttering i forhold til velfærdsuddannelserne. Her kan vi som kommune gøre en stor forskel, fordi vi møder nogle af de studerende, når de kommer ud til os som led i deres praktik.

Den opgave kan vi blive endnu bedre til at løfte, mener Lisbet Lentz.

Vi skal være attraktive

”Fra andre kommuner har vi hørt historier om fx en sygepleje-studerende, der går rundt med en sosu-assistent i praktikken. Vi skal være på tæerne hele tiden for at gøre os så lækre som muligt overfor ptentielle fremtidige medarbejdere, så de tænker: ’Her vil jeg tilbage til og arbejde, når jeg er færdig med min uddannelse’.

Vi skal ikke kun kigge på skolerne, men også på, hvad vi selv kan gøre for at forbedre uddannelsesforløbene,” siger Lisbet Lentz.

Kommunerne og regionerne har forpligtet sig til at oprette mindst 6000 praktikpladser til uddannelsen til social- og sundhedsassistent i 2020 og 2021. Derudover skal kommunerne også oprette minimum 3000 praktikpladser til uddannelsen som social- og sundhedshjælper i 2020 og 2021.

Formålet er at få uddannet mere social- og sundhedspersonale og at gøre en indsats for at få flere til at gennemføre uddannelserne. 

Om KKR Hovedstaden

  • Ishøj er en del af KKR Hovedstaden, hvor embedsudvalget ’Vækst, Uddannelse og Beskæftigelse’ blandt andet arbejder med at fremme rekrutteringen af medarbejdere til velfærdsområderne. 
  • KKR Hovedstaden er et samarbejde mellem de 29 kommunalbestyrelser i region Hovedstaden.
  • KKR står for kommunekontaktråd – der er fem af slagsen i Kommunernes Landsforening (KL). 
  • KKR Hovedstaden spiller en central rolle i koordinering og sikring af tværkommunale rammer for vækst, beskæftigelse og uddannelser, som matcher kommunernes og virksomhedernes efterspørgsel i regionen.
  • KKR Hovedstaden dimensionerer og fordeler årligt praktikpladser på social- og sundhedsuddannelserne, den pædagogiske assistentuddannelse og pædagoguddannelsen.

Senest opdateret 27. oktober 2021

1156

af dine kolleger er allerede tilmeldt vores interne nyhedsbrev

Tilmeld dig Ishøj indefra nu