Hvad søger du?

Du skal snart logge på en ekstra gang

En EU-forordning kræver skærpet sikkerhed på kommunens it-systemer

Når du i dag har trykket på din computers startknap, skal du blot læne dig tilbage og vente på, at Windows er klar til brug. Først når du skal på Citrix, skal du logge på systemet.

Det kommer dog snart til at ændre. EU har skærpet reglerne for it-sikkerhed, og derfor vil der snart være et ekstra login, når du starter maskinen. Du skal altså til at logge på Windows, ligesom hvis du har adgangskode på din private computer derhjemme.

”Skærpelsen fra EU er til for at beskytte borgerne og deres data yderligere. Vi skal som offentlig instans kunne gøre rede for hvilke data, der ligger i vores system, hvem der tilgår dem, og hvornår nogen tilgår dem. Med den øgede sikkerhed er vi med til at imødegå misbrug af data som fx cpr-numre,” siger it-chef Kim Lutz Niegsch.

I løbet af 2016 vil alle på rådhuset, der arbejder med en computer med Windows XP, få ny computer. Hvis du er i tvivl om, hvilket styresystem din computer har, kan du klikke her. Når de nye computere bliver opstillet, er det nye login klar til brug.

Advarsel mod angreb

It-chefen advarer mod de mange trusler, der huserer på nettet.

”Vi skal som medarbejdere og borgere altid være opmærksomme på eventuelle trusler. Sidste år var en række kommuner så uheldige at få en række filer låst af udefrakommende personer. Den slags kan ske, hvis man får trykket på et link i en mail, hvor nogle mennesker prøver at snyde os. Ligeledes skal vi være opmærksomme på det, der hedder ”phishing”. Her prøver personer at få adgang til privatpersoners betalingskortoplysninger ved at udgive sig for at være fx banken, NemID, SKAT eller Netflix. Et godt råd er ikke at trykke på links, men i stedet bruge browseren og selv taste den aktuelle sides webadresse. På den måde får du ikke trykket på noget forkert,” siger Kim Lutz Niegsch.

Han tilføjer, der nok snart vil komme rigtig mange af den slags mail i forbindelse med, at SKAT frigiver årsopgørelsen 2015. It forsøger at sortere det hele fra, men det kan ikke undgås, at noget slipper gennem filtrene, for det er store mængder potentielt skadelige filer, der hver måned bliver sendt til Ishøj Kommune.

”Den sidste måned har mere end halvdelen af de 145.000 mails, der er blevet sendt til Ishøj Kommune været af en karakter, som kan betegnes som værende spam, virus eller andre ubehageligheder. Systemet fanger det mest, men vi kan ikke fange alt. Derfor er det vigtigt, at brugerne er kritiske og opmærksomme, når de modtager noget mistænkeligt.”

Hvis du har spørgsmål til artiklen, kan du kontakte:

Senest opdateret 4. september 2018

1156

af dine kolleger er allerede tilmeldt vores interne nyhedsbrev

Tilmeld dig Ishøj indefra nu