Vi går nu sammen med Kommunernes Landsforening (KL) og Styrelsen for Patientsikkerhed (SP) for at bryde flere covid-19-smittekæder i Ishøj.
Formålet med samarbejdet er desuden at holde den engelske mutation af covid-19, som spreder sig i Danmark i øjeblikket, nede.
”En ekstraordinær udfordring kræver en ekstraordinær indsats. Derfor samarbejder vi nu med Styrelsen for Patientsikkerhed for at optimere indsatsen mod covid-19. En kommune kender sine borgere bedst, og det giver rigtig god mening, at vi deltager i smitteopsporing, fordi vi har en tættere kontakt med vores borgere. Desuden kan vi nu i højere grad målrette corona-indsatsen lokalt og skabe synergi mellem vores mange indsatsområder,” siger Rannvá Pállson Joensen, sundhedskoordinator i Ishøj Kommune.
Samarbejder betyder helt konkret, at vi aktivt skal tage kontakt til borgere, som er konstateret smittet med covid-19.
Det gælder dog kun borgere, som Styrelsen for Patientsikkerhed ikke selv kan komme i kontakt med i løbet af de første 24 timer, efter at borgeren har fået konstateret covid-19.
”Selve kontakten vil ske telefonisk eller på skrift, og formålet er at hjælpe og vejlede smittede borgere. Fx kan vi oplyse borgerne om mulighederne for en midlertidig isolationsbolig, hvis de ikke kan isolere sig derhjemme, eller vi kan hjælpe dem med at identificere nære kontakter, som også bør blive testet og isolere sig,” siger Rannvá Pállson Joensen.
Udover den første kontakt vil medarbejdere fra kommunen også kontakte de smitte efterfølgende for at høre, hvordan det går med isolationen, og om borgeren eventuelt har brug for praktisk hjælp til fx indkøb.
Den foreløbige erfaring i Ishøj er, at borgerne tager godt imod kommunens udstrakte hånd.
”De fleste er glade for at høre, at vi gerne vil hjælpe dem med rådgivning og vejledning i en svær tid. Ikke alle borgere har et stort netværk, så derfor er det vigtigt, at de ved, at vi står klar til at hjælpe dem, så godt som vi kan,” siger sundhedskoordinator Rannvá Pállson Joensen.
Indsatsen med smitteopsporing begyndte den 25, januar og kører alle ugens syv dage. Indsatsen forventes at slutte sidst i juni.
Rent organisatorisk er smittesporingsindsatsen forankret under Center for Ledelse og Strategi (CLS), hvor et sekretariat er blevet oprettet.
Men indsatsen trækker også på medarbejdere andre steder i organisationen.
Fx er kontaktpersoner i andre centre blevet udvalgt til at hjælpe med at finde og etablere kontakt til borgere.
Desuden bemander medarbejdere i kommunen den lokale smitteopsporing i weekenderne, da indsatsen kører alle ugens dage.
Herudover er yderligere medarbejdere i kommunen blevet udpeget til at assistere med eventuelle opsøgende henvendelser til smittede borgere.
Senest opdateret 11. marts 2021